Ostatni rok przyniós? wiele zmian w naszym ?yciu, które nie omin??y tak?e naszych kuchni oraz sposobu w jaki gotujemy, robimy zakupy i przechowujemy jedzenie. Firma Samsung postanowi?a zapyta? Polaków o wyp?yw pandemii na zmiany zachodz?ce w najwa?niejszym pomieszczeniu w domu. Wyniki badania komentuje dr Monika Hoffmann – technolog ?ywno?ci i ?ywienia.
Rzadsze zakupy, wi?ksze zapasy
Z bada? Samsung wynika, ?e a? 31% Polaków postanowi?o zrezygnowa? z cz?stych wizyt w sklepie w czasie pandemii.* Ma?e zakupy sta?y si? rzadko?ci? – dzi? wolimy wybra? si? do sklepu raz w tygodniu z przemy?lan? list? zakupów i wype?ni? lodówk? produktami, z których b?dziemy korzysta? przez kilka dni. Wi?ksza ilo?? produktów, tak?e warzyw i owoców, wymaga od u?ytkowników posiadania odpowiednich warunków do przechowywania. Z pomoc? przyjd? technologie w lodówkach Samsung, które zapewniaj? wi?ksz? przestrze? wewn?trz urz?dzenia oraz pomagaj? przed?u?y? ?wie?o?? produktów. Na przyk?ad dzi?ki technologii Space Max™ zyskujemy a? do 385 litrów pojemno?ci przy zachowaniu takich samych rozmiarów zewn?trznych urz?dzenia. Jest to mo?liwe dzi?ki zastosowaniu specjalnego systemu izolacji, który umo?liwia zmniejszenie grubo?ci ?cianek. Oznacza to, ?e raczej nie zabraknie nam miejsca na wi?ksze zapasy.
Znaczna cz??? zakupów spo?ywczych, które przynosimy do domu wymaga przechowywania w niskich temperaturach. Tylko dzi?ki takim warunkom zachowamy ich wysok? jako??, niezmienion? warto?? od?ywcz?, a tak?e zabezpieczymy ?ywno?? przed niekorzystnymi zmianami, które zachodz? na sutek podwy?szonej temperatury, czy aktywno?ci mikroorganizmów. W lodówkach, z tego samego powodu, musimy te? umieszcza? potrawy przygotowane w domu. S? te? produkty, które nie musz? by? przechowywane w warunkach ch?odniczych, ale dzi?ki niskiej temperaturze d?u?ej zachowuj? ?wie?o?? i atrakcyjny smak i zapach. Dobrym przyk?adem jest tu szczelnie zapakowana kawa mielona, czy orzechy. Tak wi?c miejsca w lodówce nigdy dosy? i ka?da dodatkowa przestrze? powoduje, ?e d?u?ej zachowamy wysok? jako?? kupionej czy przygotowanej ?ywno?ci. Warto te? wiedzie?, ?e lodówka nie powinna by? ciasno zapakowana. Ogranicza to cyrkulacj? ch?odnego powietrza i utrudnia równomierne sch?adzanie zawarto?ci lodówki – komentuje dr Monika Hoffmann.
Zdrowo i domowo
Jak si? okazuje, ostatni rok to dla wielu Polaków powrót do domowego gotowania. 45% badanych deklaruje, ?e gotuje w domu, a 29% ch?tniej eksperymentuje w kuchni. Równie? 29% ankietowanych zauwa?y?o, ?e je zdrowe, dobrze zbilansowane posi?ki, w których nie brakuje warzyw i pe?nowarto?ciowych sk?adników. Aby cieszy? si? doskona?ym smakiem przygotowywanych w domowych zaciszu posi?ków, wa?ne jest aby pami?ta? o tym, w jakich warunkach przechowujemy ?ywno??. W lodówkach Samsung znajdziemy technologie przed?u?aj?ce ?wie?o??. Do takich rozwi?za? nale?y komora zero Optimal Fresh +, któr? mo?na u?ywa? na dwa sposoby. W trybie pojedynczym ustawiamy jedn?, sta?? temperatur?. Wybieraj?c tryb podwójny mo?emy wydzieli? dwie strefy z ró?nym poziomem temperatur*. Lewa cz??? z ni?sz? temperatur? stwarza optymalne warunki do przechowywania mi?sa, w?dlin oraz ryb. Prawa, z wy?sz? temperatur? jest idealna dla owoców i warzyw*. Na ?wie?o?? produktów ma tak?e wp?yw odpowiednia wilgotno??. W tym wypadku z pomoc? przyjdzie szuflada Humidity Fresh+, która zapewnia specjalne warunki o wysokim poziomie wilgotno?ci, aby warzywa i owoce zachowa?y ?wie?o??, warto?ci od?ywcze, chrupko??, zapach czy smak nawet o 50% d?u?ej.
Sekretem dobrej kuchni s? nie tylko umiej?tno?ci kulinarne, ale równie? wysokiej jako?ci ?wie?e surowce. Dlatego tak wa?ne jest, aby produkty przechowywa? w jak najlepiej dopasowanych do ich wymaga? warunkach. W lodówce panuje zwykle temperatura w granicach 3 – 5 stopni C, jednak surowce takie jak mi?so czy ryby d?u?ej utrzymuj? ?wie?o?? w temperaturze poni?ej zera (-1 – 0 st. C). Tak?e warzywa i niektóre owoce mog? zachowa? d?u?sz? przydatno??, je?li temperatur? ich przechowywania obni?ymy do 1 st. C. Dodatkowo owoce i warzywa maj? sk?onno?? do obsychania, w wyniku czego trac? j?drno??, wygl?d, a tak?e smak i warto?ci od?ywcze. Specjalnie wydzielone strefy o regulowanym poziomie wilgotno?ci niweluj? straty wody i pozwalaj? d?u?ej cieszy? si? ?wie?o?ci? produktów – mówi dr Monika Hoffmann.
Smart Conversion™ w nowych lodówkach Samsung to a? 5 trybów przechowywania, które mo?emy z ?atwo?ci? dopasowa? do potrzeby chwili. W ten sposób zagwarantujemy produktom najlepsze warunki i zaoszcz?dzimy energi?. Tryb normalny oferuje optymalne ch?odzenie w ch?odziarce i zamra?arce, a je?li wyje?d?amy mo?emy skorzysta? z trybu wakacyjnego, który wy??czy na ten czas komor? ch?odziarki. Podobnie post?pimy z zamra?ark?, je?li nie posiadamy produktów, które chcieliby?my w niej przechowa?. Co wi?cej, mo?emy ustawi? tryb ch?odziarki w obu komorach, lub przenie?? ch?odziark? do zamra?arki. Du?a i elastyczna przestrze? u?atwia efektywne i wydajne przechowywanie.