Jakie czynniki zwi?zane z miejscem pracy rozpraszaj? uwag? i nie pozwalaj? skupi? si? na zadaniach? 41 proc. osób zatrudnionych w Polsce jako g?ówny element negatywnie wp?ywaj?cy na wykonywane zadania wskazuje ha?as. Na drugim miejscu (36 proc.) wymieniana jest nieodpowiednia temperatura. TOP 3 zamyka brak czasu na zjedzenie posi?ku w czasie pracy (31 proc.) – wynika z badania „Czas motywacji – efektywno?? ?wiadcze? pozap?acowych”, przeprowadzonego na zlecenie Sodexo Benefits and Rewards Services Polska przez SW Research.
Ze wzgl?du na liczb? godzin sp?dzonych w pracy, a tak?e w korkach w drodze do i z firmy, niejedna osoba zatrudniona w Polsce ma wra?enie, ?e ?ycie zawodowe poch?ania wi?ksz? cz??? dnia. Jak temu zaradzi?? Przede wszystkim wykorzysta? 8-godzinny czas w pracy najlepiej jak to mo?liwe, bez konieczno?ci zostawania po godzinach. O ile na sytuacj? drogow? pracodawcy nie maj? wp?ywu, o tyle w przypadku pobytu w biurze jest on znacz?cy. To od zatrudniaj?cych zale?? warunki i atmosfera pracy, które przek?adaj? si? na satysfakcj? pracowników, a ta z kolei rzutuje na efektywno?? pracy. Jakie czynniki rozpraszaj? uwag? zatrudnionych i nie pozwalaj? im skupi? si? na zadaniach?
Ha?as, nieodpowiednia temperatura i brak czasu na zjedzenie posi?ków to trzy najcz??ciej wymieniane przez pracowników czynniki, które negatywnie wp?ywaj? na koncentracj? i powi?zan? z ni? efektywno??. Nic wi?c dziwnego, ?e firmy coraz wi?cej uwagi po?wi?caj? temu, aby stworzy? najlepsze warunki do komfortowej oraz efektywnej pracy, co staje si? cz?sto kart? przetargow? w walce o warto?ciowych i lojalnych pracowników. I nie chodzi tu o wygodne krzes?o, czy dobr? kaw?, a nowoczesn? przestrze? wspieraj?c? kreatywno??, prac? zespo?ow?, jak równie? odpoczynek. Mile widziany przez pracowników, a tak?e kandydatów jest równie? dost?p w biurze do zdrowych przek?sek czy ciep?ych posi?ków – powiedzia?a Anna M?ynarczyk, Product Manager w Sodexo Benefits and Rewards Services Polska.
Co najbardziej przeszkadza w pracy?
Ha?as jest najwi?kszym „destruktorem efektywno?ci” wskazywanym przez pracowników wszystkich bran?, a szczególnie zwi?zanych zawodowo z finansami, marketingiem i zarz?dzaniem (45 proc.). Ciekawe s? te? ró?nice pod wzgl?dem p?ci. I tak nieodpowiednia temperatura w miejscu pracy cz??ciej przeszkadza kobietom ni? m??czyznom (kolejno 40 proc., 30 proc.). Jak wynika z badania Sodexo „Czas motywacji – efektywno?? ?wiadcze? pozap?acowych”, kobiety tak?e cz??ciej ni? m??czy?ni nie maj? czasu na to, aby w pracy spo?y? posi?ek. Uczucie g?odu nie pozwala skupi? si? na zadaniach 34 proc. kobiet, podczas gdy rozprasza ono uwag? 26 proc. m??czyzn. To, ?e wiele osób w pracy nie od?ywia si? regularnie, nie tylko negatywnie wp?ywa na zdrowie, samopoczucie, ale i efektywno??. Jak regularne posi?ki w pracy przek?adaj? si? na skuteczno?? dzia?a? osób aktywnie zawodowych? Wed?ug danych Health Enhancement Research Organization – warto?ciowy posi?ek zwi?ksza efektywno?? pracowników a? o 25 proc.
Jakie jeszcze czynniki nie pozwalaj? pracownikom skupi? si? na zadaniach?
Kolejnym elementem wskazywanym przez respondentów badania Sodexo „Czas motywacji – efektywno?? ?wiadcze? pozap?acowych” jest o?wietlenie miejsca pracy. Wydajno?? pracowników zaburzaj? ?le o?wietlone pomieszczenia (25 proc.) i brak naturalnego ?wiat?a (24 proc.). Nie bez znaczenia pozostaje tak?e aran?acja przestrzeni biurowej. Blisko 20 proc. zatrudnionych ma problem ze skupieniem si?, gdy pracuje jako cz??? zespo?u w open space, dysponuje zbyt ma?? przestrzeni? na biurku lub ma niewystarczaj?co d?ugie przerwy. Uwag? pracowników rozpraszaj? równie? inne osoby jedz?ce posi?ku przy biurku (17 proc.). Co dziesi?temu ankietowanemu w pracy przeszkadza muzyka lub radio.