Jak dbać o ekspres do kawy? Poradnik dla klienta biznesowego

Dbanie o ekspres do kawy jest kluczowe nie tylko dla utrzymania wysokiej jakości serwowanych napojów, ale też dla zapewnienia długowieczności urządzenia i redukcji kosztów napraw. W przypadku klientów biznesowych, którzy używają ekspresów do kawy na co dzień i intensywnie, regularna konserwacja staje się jeszcze ważniejszym zadaniem. W tym artykule omawiamy praktyczne kroki, które warto podjąć, aby zadbać o urządzenie.

kawa, ekspres do kawy
źródło: Pexels

Podsumowanie:

  • Dbanie o ekspres do kawy (https://www.tchibo-coffeeservice.pl/asortyment/ekspresy/) jest koniecznie, jeÅ›li zależy nam na jego prawidÅ‚owym dziaÅ‚aniu i jak najdÅ‚uższym okresem bezawaryjnym. To szczególnie ważne w biznesie, gdy ekspres wykonuje bardzo dużą pracÄ™ każdego dnia.
  • ChcÄ…c zadbać o ekspres kawowy, należy regularnie wykonywać proste czynnoÅ›ci skupione na usuwaniu zanieczyszczeÅ„ i utrzymaniu prawidÅ‚owego przepÅ‚ywu wody.
  • Do czynnoÅ›ci, które należy wykonywać codziennie zalicza siÄ™: opróżnianie pojemnika na fusy, uzupeÅ‚nianie pojemnika na wodÄ™, czyszczenie systemu spieniajÄ…cego mleko i czyszczenie zewnÄ™trzne, w tym mycie tacki ociekowej i przecieranie korpusu ekspresu.
  • Ekspresy do kawy potrzebujÄ… też odkamieniania – tym czÄ™stszego, im wiÄ™ksza twardość wody używanej do parzenia kawy i im wiÄ™cej porcji napoju przygotowuje siÄ™ w ciÄ…gu dnia.

Na czym polega konserwacja ekspresu do kawy?

Niezależnie od tego, czy ekspres znajduje się w kawiarni, restauracji, cukierni czy na stacji paliwowej, wymaga codziennego czyszczenia. Na taką pielęgnację składają się łatwe i szybko wykonywalne czynności, ale nie należy ich bagatelizować, bo to właśnie one w dużej mierze odpowiadają za utrzymanie ekspresu w dobrej kondycji przez długi czas. 

Oto kilka podstawowych zadań, które składają się na codzienną dbałość o ekspres do kawy:

  • Opróżnianie pojemnika na fusy – pojemnik na fusy zbiera zużytÄ…, zmielone kawÄ™, która jest produktem ubocznym procesu parzenia. Regularne opróżnianie pojemnika zapobiega gromadzeniu siÄ™ zużytych fusów, które mogÄ… powodować niechciane zapachy oraz problem z odpÅ‚ywem wody. Jest to prosta czynność, którÄ… należy wykonywać kilka razy dziennie w zależnoÅ›ci od intensywnoÅ›ci użytkowania ekspresu i rozmiaru pojemnika na fusy.
  • UzupeÅ‚nianie zbiornika na wodÄ™* – (*dotyczy wyłącznie ekspresów do kawy ze zbiornikiem na wodÄ™) regularne uzupeÅ‚nianie wody jest niezbÄ™dne, aby zapewnić ciÄ…gÅ‚ość procesu parzenia kawy. Przed rozpoczÄ™ciem pracy każdego dnia należy sprawdzić stan wody i uzupeÅ‚nić jÄ…, jeÅ›li jest to konieczne. Zbiornik na wodÄ™ powinien być również regularnie czyszczony, aby zapobiec gromadzeniu siÄ™ osadów i bakterii, ale rzadziej niż inne części ekspresu do kawy.
  • Czyszczenie systemu spieniajÄ…cego mleko* – (*dotyczy tylko ekspresów do kawy z opcjÄ… spieniania mleka) systemy do spieniania mleka sÄ… podatne na gromadzenie siÄ™ mleka i tÅ‚uszczu, a to może prowadzić do zapchania dyszy oraz rozwoju bakterii. Po dniu pracy z ekspresem warto wykonać procedurÄ™ czyszczenia zgodnie z zaleceniami producenta, używajÄ…c dedykowanych Å›rodków czyszczÄ…cych.
  • Czyszczenie zewnÄ™trzne – ekspresy do kawy powinny być czyszczone też na zewnÄ…trz, żeby zawsze wyglÄ…daÅ‚y czysto oraz schludnie. Należy czyÅ›cić zarówno tackÄ™ ociekowÄ…, jak i korpus, by usunąć resztki, osady i smugi.

Poza tym wyróżnia się czynności dodatkowe, które można wykonywać rzadziej, ale one też są niezbędne do utrzymania prawidłowego działania ekspresu kawowego.

Odkamienianie – ekspresy do kawy, szczególnie te używane intensywnie w lokalach gastronomicznych, są narażone na gromadzenie się osadów wapiennych w systemie przepływowym, czyli tzw. kamienia z twardej wody. Osady te mogą prowadzić do zatykania przewodów, obniżenia ciśnienia wody i tym samym utraty efektywności parzenia kawy. Zatem regularne odkamienianie jest niezbędne. Istnieją różne metody odkamieniania, w zależności od modelu i zaleceń producenta. Najczęściej stosuje się specjalne środki chemiczne, które są aplikowane do wewnętrznego systemu urządzenia. Alternatywnie niektóre ekspresy do kawy posiadają wbudowane funkcje samoczyszczące lub automatyczne programy odkamieniania, szczególnie przydatne przy biznesowym użyciu sprzętu. Odkamienianie warto powtarzać po przygotowaniu 200-300 porcji kawy lub zgodnie z zaleceniami producenta danego urządzenia.

Ad imageAd image

Udostępnij