Rozwój technologiczny w bran?y gastronomicznej

Newsroom BrandsIT
4 Min
23457687

Rozwój technologiczny to kwestia, która dotyczy wszystkich ga??zi gospodarki. Oczywi?cie w przypadku niektórych z nich mo?e si? wydawa?, ?e skutki wprowadzania najnowszych technologii s? o wiele bardziej widoczne. Zdecydowanie tak jest. Nowe technologie w informatyce, czy telekomunikacji, to co?, co znacznie zmienia sposób korzystania z us?ug. Jednak i w innych dziedzinach rozwój technologiczny jest powodem zmian. W gastronomii nowe technologie pozwalaj? nie tylko na zwi?kszenie oferty, ale równie? u?atwiaj? prowadzenie biznesu i przyspieszaj? prac? kuchni.

Rozwój technologiczny to kwestia, która dotyczy wszystkich ga??zi gospodarki. Oczywi?cie w przypadku niektórych z nich mo?e si? wydawa?, ?e skutki wprowadzania najnowszych technologii s? o wiele bardziej widoczne. Zdecydowanie tak jest. Nowe technologie w informatyce, czy telekomunikacji, to co?, co znacznie zmienia sposób korzystania z us?ug. Jednak i w innych dziedzinach rozwój technologiczny jest powodem zmian. W gastronomii nowe technologie pozwalaj? nie tylko na zwi?kszenie oferty, ale równie? u?atwiaj? prowadzenie biznesu i przyspieszaj? prac? kuchni.

Nowe systemy sprzeda?y i ich wp?yw na prac? lokalu

W?ród rozwi?za?, która najbardziej wp?ywaj? na prac? lokali gastronomicznych na pierwszym miejscu nale?y wymieni? system POS ze wszystkimi mo?liwo?ciami, jakie on daje. Dzi?ki niemu mo?liwa jest lepsza, szybsza i bardziej bezb??dna komunikacja pomi?dzy go??mi lokalu, obs?ug? i kuchni? realizuj?c? zamówienia.

System sprzeda?owy POS to skomplikowana struktura na któr? sk?adaj? si? specyficzne urz?dzenia i obs?uguj?ce je oprogramowanie dla gastronomii. Podstaw? jest tutaj terminal sprzeda?owy. Jest to urz?dzenie, które najcz??ciej przybiera form? terminala z dotykowym, programowalnym ekranem. Dzi?ki niemu zamówienia mog? by? wprowadzane szybko i z mo?liwo?ci? wprowadzania wielu zmian. Terminal jest zazwyczaj po??czony z drukark? fiskaln? i drukark? bloczków z zamówieniami. Bardzo du?ym u?atwieniem s? równie? aplikacje mobilne, dzi?ki którym obs?uga terminalu przez kelnera mo?e odbywa? si? zdalnie – ju? przy stoliku, podczas rozmowy z go??mi.

8657364

Ad imageAd image

Nowe maszyny w kuchni i ich mo?liwo?ci

Nowe technologie w gastronomii to równie? nowoczesne maszyny u?ywane w kuchni. Co prawda jak do tej pory nie nast?pi?a tu w ci?gu ostatnich lat znaczna rewolucja, rozwój jest jednak ci?g?y i widoczny. Powstaj? coraz nowocze?niejsze piece, maszyny kroj?ce, a urz?dzenia ch?odnicze pozwalaj? na coraz bezpieczniejsze przechowywanie ?ywno?ci. To co si? rozwija, to przede wszystkim wydajno?? urz?dze?. S? one równie? coraz bardziej energooszcz?dne, co nie jest bez znaczenia z punktu widzenia zysków restauratorów. Oprócz tego wiele kuchennych urz?dze? znacznie zmniejszy?o swoje rozmiary, dzi?ki czemu mog? by? stosowane w ró?nych rodzajach lokali. Z rozwojem technologicznym skorelowane jest coraz cz?stsze pojawianie si? ró?nego rodzaju mikro lokali, jak na przyk?ad popularne food trucki.

Technologia a praca ludzi w gastronomii

Mog?oby si? wydawa?, ?e rozwój technologii u?ywanej w gastronomii zmniejszy zapotrzebowanie na prac? ludzi. Rzeczywisto?? pokazuje, ?e jest zgo?a inaczej. Bardzo du?a dost?pno?? lokali sprawi?a, ?e coraz wi?cej restauratorów powraca do tradycyjnych metod wytwarzania ?ywno?ci, a cenieni s? specjali?ci, którzy potrafi? wiele bez u?ycia maszyn. Oprócz tego zwi?kszy?a si? liczba lokali. Ma to zwi?zek przede wszystkim z wielk? popularno?ci? lokali najmniejszych – food trucków, ró?nego rodzaju budek, mini kawiarni, cukierni i wielu innych. Ma?a, ale nowoczesna gastronomia jest coraz cz??ciej wybieranym pomys?em na biznes, co pokazuje wyra?nie, ?e inwestycja w rozwój op?aca si?.

Udostępnij